Nu är de nya reglerna klubbade. Den 26/2 antog riksdagen den proposition som handlar om skärpta regler för förarbevis på snöskoter, terränghjuling och EU-moped.

Den största nyheten för oss blir ju att man delar på utbildningen för snöskoter och terränghjuling. Det innebär att vi måste förnya tillståndet för utbildningen. Nya utbildningsplaner och prov kommer att utformas. SSCO kommer att ha tillstånd både för snöskoter och terränghjuling.

Nyheterna i bestämmelserna blev däremot inte så omfattande som man först sagt. För snöskoter gäller fortfarande 16 år. Provet kommer även i fortsättningen att genomföras av klubbar, trafikskolor och andra som har tillstånd för det.

Det sades i den förberedande utredningen att, man skulle införa krav på körkortstillstånd för att få ta förarbevis. Det blev inte av. Däremot kan man hädanefter återkalla förarbeviset. Det har ju inte gått hittills. Det är bland annat det som varit helt fel. Man har kunnat exempelvis köra alkoholpåverkad på snöskoter, och då förlorat sitt körkort eller körkortstillstånd men, fått behålla förarbeviset. Det blir inte längre möjligt.

En annan nyhet är att möjligheten till övningskörning öppnas. Och då från att eleven fyllt 15 år och 9 månader. Dock är övningskörning bara tillåten i utbildningssituation. Man kan alltså inte övningsköra ”privat”. Däremot blir det möjligt att ta ut en grupp elever på ”safari” vid utbildningen. Man kan öva på olika svårigheter i verkligheten. Begränsningen är att, det får vara max fyra förare på varje instruktör samtidigt. Nyhet är också att, det blir krav på den praktiska delen. Hittills har det varit ett krav som alla seriösa utbildare ställt, exempelvis SSCO.

Vi kommer nu att utarbeta en ny utbildningsplan, och nya examinationsfrågor. Våra utbildare och examinatorer kommer att få information i god tid före säsongen 2010 -2011.